Houtrot …. wat nu.

Houten kozijnen hebben een prachtige uitstraling mist juist en mooi geschilderd en dus goed beschermd.
Houtrot kan ontstaan doordat het houtwerk langdurig aan vocht word blootgesteld, enkele oorzaken kunnen zijn:
-kopse kanten die niet goed geschilderd zijn
-kaal hout tegen een minerale ondergrond plaatsen
-ouderwets polyester plamuur die is gaan barsten
-lekkende goten of daken
Het eerste wat ik als houtrot expert doe is de oorzaak van de houtrot uitzoeken en dat verhelpen, of laten verhelpen door een andere specialist, het is vanzelf sprekend nutteloos om te gaan repareren als de oorzaak niet is aangepakt.
Daarna zal ik een plan van aanpak maken en bedenken welke van de volgende behandel methodes om de houtrot aantasting tegen te gaan het best past bij de situatie.
Verschillende behandelingen kunnen zijn:
-Als het een lokaal plekje betreft zal ik beginnen met het uitfrezen van ongezond door rot aangetast hout.
Wanneer de houtrot is verwijderd zal ik het te repareren gedeelte goed reinigen en laten luchten, waarna ik een speciaal impregneer middel aanbreng die vocht zal afstoten en een sterke verbinding tussen hout en reparatie middel mogelijk maakt.
Nadat de impregneer ongeveer een half uur heeft kunnen intrekken breng ik een twee componenten elastische Epoxy plamuur aan om het uitgefreesde hout op te vullen.
-Bij en deelvervanging zal als de houtrot te groot of diep is om te repareren (±7cm) ik het aangetaste gedeelte verwijderen en deze met een exact nagemaakt bij voorkeur hardhout nieuw stuk vervangen.
Nadat het verrotte gedeelte is uitgezaagd word het hout eromheen kaal geschuurd waarna het nieuwe en bestaand hout word geimpregneerd en geplaatst met een speling van minimaal 5mm die word opgevuld met Epoxy vulmiddel om een elastische buffer te creëren tussen bestaand en nieuw hout.
-Nog een methode om houtrot te saneren is door het gehele gedeelte bijvoorbeeld een onderdorpel te vervangen, dit zal ik doen als dat beter is en de houtrot een dusdanig groot gedeelte heeft aangetast dat het repareren of deelverlangen niet goed genoeg gaat zijn.
Hierbij zal het complete onderdeel worden verwijderd, waarna ik deze door een leverancier (timmerfabriek) laten namaken in de meeste gevallen van Meranti hout.
Ik zal dit exact nagemaakt onderdeel dan weer terugplaatsen, weer dezelfde stappend volgend als boven beschreven met impregneermiddel en elastische epoxy houtvervanger.
Hierbij is het aangetaste deel zo ernstig verrot dat helemaal vervangen de enigste optie is.
Nadat ik de houtrot hebben verwijderd en verholpen zal ik het zo schuren en schilderen dat er van de reparaties bijna tot niks meer te zien zal zijn.
Houtrot breid zich uit met de tijd dus wacht niet te lang met uw houtrot probleem en VUL HET CONTACTFORMULIER IN en laat ons helpen een eind aan de achteruitgang van uw vastgoed te realiseren.
Houtrot is een veelvoorkomend probleem bij oudere huizen. Schimmel ontstaat door vocht wat in aanraking komt met het hout, en omdat er een afsluitende laag overheen zit, broeit dat verder totdat er na verloop van tijd schimmels en andere schadelijke organismes buitenzicht het hout aantasten . Als je het ziet is het te laat, dus is regelmatig onderhoud en de juiste aanpak, namelijk het verwijderen en herstellen van aangetaste delen van groot belang. Per situatie zal bekeken worden wat de oorzaak is en wat voor werkzaamheden er nodig zijn. Of het te redden is door aangetast hout te verwijderen en vervangen met nieuw hout of het rotte/vochtige hout uit te frezen, een speciale primer aanbrengen en repareren met elastische epoxy hout vervanging. Maar ook zal het wel is voorkomen dat bijvoorbeeld de goot of dakbedekking lekt en dat dat eerst opgelost dient te worden. Voor al dit heb ik de kennis en contacten in huis om dit mooi en vooral blijvend op te lossen.
Loopt uw kozijn aan? Bent u bang dat houtrot heeft toegeslagen? Ik repareren met regelmaat kozijnen, zowel in een nieuwbouwwoningen of monumentale panden.